WELLES, Orson

Biografie:

  nar. 6. května 1915  
  v Kenosha, Wisconsin, USA
  zem. 10. října 1985  
  v Hollywood, California, USA

Významná autorská tvůrčí osobnost světového filmu, přední americký filmový, divadelní, televizní a rozhlasový režisér, herec a scénarista.
Welles, pocházel z rodiny wisconsinského průmyslníka italského původu. Do svých devíti let procestoval s otcem víc než polovinu zeměkoule, ve třinácti letech získal univerzitní diplom. Nestačilo mu, že byl kreslíř, spisovatel, herec, založil vlastní herecké divadlo, udivil černošskou inscenací Macbetha, režíroval v rozhlase. To vše ve věku, kdy jiní teprve skládají maturitu. Rozhlasovou dramatizací utopického románu H. G. Wellse o invazi Marťanů do USA Válka světů vyvolal v r. 1938 hysterickou paniku po celé zemi, stal se přes noc slavným a otevřela se mu cesta k filmu.
Hollywoodská produkční společnost R.K.O. s ním uzavřela do té doby nevídanou smlouvu. Vyjímečné byly nejen finanční podmínky, ale i maximální tvůrčí svoboda. Welles se rychle učil filmovému řemeslu po dvou neúspěšných pokusech se mu podařilo vytvořit autorský film Občan Kane (1941), dílo, které znamenalo přelom ve vývoji filmového jazyka. I když používal vyjadřovacích prostředků už známých, hloubky ostrosti, zastropené dekorace, retrospektiv apod., dával jim nový smysl a význam. Film vyvolal zájem veřejnosti spíš pro skandál, který jej provázel - tiskový magnát W. R. Hearst se poznal v příběhu zmarněného života úspěšného bohatého muže a Wellese žaloval - než pro dílo samotné, které bylo kritickým pohledem na americkou společnost a její "demokratické svobody" včetně svobody tisku. Způsob vyprávění - děj byl rekonstruován reportérem, pověřeným po Kaneově smrti zjistit pravdu o jeho osobnosti ze vzpomínek, dohadů a útržkovitých faktů - bez časové posloupnosti byl tehdejším divákům vzdálený. Finanční úspěch filmu nebyl valný, a tak při následujícím filmu o vzestupu a pádu dynastie amerických průkopníků Skvělí Ambersonové (1942) neměl už Welles takovou volnost. Produkční firma R.K.O. film dokonce přestříhala, nedokončen zůstal i následující hraný dokument To všechno je pravda, na němž se scénaristicky podílel R. Flaherty, a režií Cesty do strachu pověřila firma uprostřed natáčení jiného režiséra. Následující léta Welles nenalezl příležitost k natáčení, věnoval se rozhlasové režii a psaní scénářů (jeden z nich nabídl Ch. Chaplinovi a ten na jeho základě vytvořil Monsieura Verdouxe). Návrat do filmových ateliérů byl opět triumfální. Wellesova tehdejší manželka, Rita Hayworthová, hrála Dámu ze Šanghaje (1947) a diváci šli na film víc pro její půvaby než pro nemilosrdnou kritiku, jíž režisér podrobil hlavní mýty kapitalistické společnosti - úspěch, peníze a ženu. Po adaptaci Macbetha, kterou producenti opět upravili po svém, odjel Welles do Evropy, kde v letech 1950-52 natáčel další Shakespearovu tragédii Othello, za níž získal hlavní cenu na festivalu v Cannes. Toto drama zároveň inscenoval v Londýně. Pán Arkadin (1955), přejmenovaný producenty na Důvěrnou zprávu, byl obdobou Občana Kanea - dobrodruh zde odhaluje pravdu o záhadné démonické postavě, disponující neomezenou mocí a bohatstvím, ale duševně i citově nesmírně ochuzené.
Po deseti letech se Welles vrací do USA, aby tam natočil Dotek zla (1958), příběh zločinného policejního inspektora, pohybujícího se v prostředí překupníků drog a gangsterů. V Mexiku začal natáčet nedokončeného Dona Quijota, v němž Cervantesův hrdina přežije i výbuch vodíkové bomby a dál bloudí světem, jehož skutečnou podobu odmítá uznat. Osobitá adaptace Kafkova Procesu (1962) byla po dlouhé době prvním Wellesovým filmem, který sám i sestříhal. Falstaffem (1965), v němž hrál hlavní roli jako ostatně v nejednom ze svých předchozích filmů, se vrátil opět k milovanému Shakespearovi stejně tak jako v Natáčení Othella (1978) a v dalším z nedokončených děl Král Lear (1984).
Welleseův režijní i herecký přínos filmovému umění byl oceněn udělením osobního Oscara a Občan Kane patří stále mezi nejlepší filmy světa.
na začátek stránky

katalog filmů
režiséři

hlavní stránka

Filmografie:

[1999] Moby Dick
[1993] It's All True
[1992] Don Quijote de Orson Welles
[1984] The Spirit of Charles Lindbergh (Král Lear)
[1978] Filming 'Othello' (Natáčení Othella)
[1976] Vérités et mensonges
[1972] The Other Side of the Wind
[1971] London
[1970] The Deep
[1969] The Southern Star
[1968] Vienna
[1968] The Immortal Story (Nesmrtelný příběh)
[1965] Campanadas a medianoche (Falstaff)
[1962] Proces, Le (Proces)
[1962] No Exit (Za zavřenými dveřmi)
[1960] David e Golia
[1958] Touch of Evil (Dotek zla)
[1955] "Around the World with Orson Welles"
[1955] Mr. Arkadin (Pán Arkadin)
[1955] "Orson Welles Sketchbook, The"
[1952] The Tragedy of Othello: The Moor of Venice
[1949] Black Magic
[1948] Macbeth
[1947] The Lady from Shanghai (Dáma ze Šanghaje)
[1946] The Stranger (Cizinec)
[1943] Journey Into Fear (Cesty do strachu)
[1942] The Magnificent Ambersons (Skvělí Ambersonové)
[1941] Citizen Kane (Občan Kane)
[1938] Too Much Johnson
[1934] The Hearts of Age