WAJDA, Andrzej

Biografie:

  nar. 6. března 1926  
  v Suwalki, Polsko

ANDRZEJ WAJDA se narodil 6. 3. 1926 v Suwalki, Polsko. Za německé okupace vystřídal různá příležitostná zaměstnání, zapojil se aktivně do odbojového hnutí. Po osvobození studoval na Akademii krásných umění v Krakově malířství. Odtud přešel na Vysokou filmovou školu v Lodži, kde absolvoval ve třídě Aleksandra Forda v r. 1952. Do té doby natočil tři školní filmy Zly chlopiec (Zlý hoch) podle povídky A. P. Čechova, Ceramika ilzycka (Ilžská keramika) a Kiedy zy spizs (Když spíš) o práci nočních směn. 1953 byl Fordovým asistentem při natáčení filmu "Pětka z Barské ulice" a spolupracoval na scénaři školního povídkového filmu "Trzy opowieści" (Tři příběhy). 1955 natočil v Lodži pod vedením Aleksandra Forda ve spolupráci s žáky Fordovy třídy film Nezvaní hosté (Pokolenie) o odboji mladých Poláků proti nacistickým okupantům. 1955 krátkometrážní dokumentární film Ide so slonca (Jde ke slunci) o díle polského řezbáře Ksawera Dunikowského. 1957 dlouhý hraný film Kanály (Kanal), tragická epizoda o marných obětech mladých lidí ze dnů varšavského povstání, 1958 Popel a démant (Popiól i diament), dramatický příběh z prvních dvou dnů po osvobození o konfliktu pravicového vedení Armady Krajowe s dělnickou třídou, se Zbignievem Cybulskim, 1959 Lotna o marném hrdinském zásahu polské kavalerie proti nacistickým tankům z prvních dnů po přepadení Polska, 1960 Nevinní čarodějové (Niewinni czarodzieje), pohled na život jedné části dnešní polské mládeže, 1961 Samson, příběh židovského chlapce ve Varšavě v letech okupace. 1961 natočil v Jugoslávii podle stejnojmenné novely N. S. Leskova film Lady Macbeth z Mcenského Újezdu (Sibirska Lady Magbeth), 1962 ve Francii natočil jednu z pěti povídek filmu o mladých lidech z různých měst Láska ve dvaceti (L'Amour á vingt ans) s Barbarou Lassovou-Kwiatkowskou a Cybulskim. Po návratu do Varšavy se nejprve věnoval divadelní režii a po pečlivé přípravě realizoval 1964-65 výpravný dvoudílný historický film o osudu polských vojenských jednotek za Napoleonova tažení na východ Popely (Popioly) podle románu Stefana Źeromského (mezinárodní zkrácenou verzi upravil, po dohodě s Wajdou Nicholas Ray). 1968 natočil v anglicko-jugoslávské koprodukci historický film o křižácké výpravě dětí do Palestiny ve 13. století Gates to Paradise podle románu Jerzy Andrzejewského. 1969 Vše na prodej (Wszystko na sprzedaz), inspirovaný tragickou smrtí herce Cybulského, téhož roku Lov na mouchy (Polowanie na mouchy) o mladém muži, který uniká z rodinného závětří mezi beatniky. 1970 příběh z amerického tábora osvobozených vězňů po skončení války Krajina po bitvě (Krajobraz po bitwie) podle románu Tadusze Borowského, pak zfilmoval román Jaroslawa Iwaskiewicze Březový háj (Brzezina). 1972 natočil pro západoněmeckou televizi film Pilatus und Anderem (Pilát a ti druzí) volně podle Michaila Bulgakova, 1972 Veselka (Wesele), filmový přepis hry Stanislawa Waspianského, 1974 Země zaslíbená (Zemia obiecana) podle románu Wladyslava Reymonta, obraz rozkladu lodžské buržoazie z konce století, 1976 Smuga cienia podle románu Josepha Conrada "Hranice stínu", 1977 příběh z padesátých let Czlowiek z marmuru (Člověk z mramoru).
na začátek stránky

katalog filmů
režiséři

hlavní stránka

Filmografie:

[2002] Lekcja polskiego kina (Hlasy umlčených)
[2002] Zemsta
[1999] Pan Tadeusz (Pan Tadeáš)
[1996] Panna Nikt
[1995] Wielki tydzien
[1994] Nastasja
[1993] Pierscionek z orlem w koronie
[1990] Korczak
[1988] Possédés, Les
[1986] Kronika wypadków milosnych
[1983] Liebe in Deutschland, Eine
[1983] Danton
[1981] Czlowiek z zelaza (Člověk z železa)
[1980] Dyrygent (Dirigent)
[1979] 'Pogoda domu niechaj bedzie z Toba...'
[1979] Panny z Wilky (Slečny z vlčí)
[1978] Zaproszenie do wnetrza
[1978] Bez znieczulenia
[1977] Czlowiek z marmuru (Člověk z mramoru)
[1976] Smuga cienia (Hranice stínu)
[1974] Zemia Obiecana (Země zaslíbená)
[1972] Pilatus und Andere (Pilát a ti druzí)(TV)
[1972] Wesele (Veselka)
[1970] Brzezina (Březový háj)
[1970] Krajobraz po bitwie (Krajina po bitvě)
[1969] Polowanie na mouchy (Lov na mouchy)
[1969] Wszystko na sprzedaz (Vše na prodej)
[1968] Gates to Paradise
[1965] Popioly (Popel)
[1962] Amour á vingt ans, L' (Láska ve dvaceti letech)
[1961] Sibirska Ledi Magbet (Lady Macbeth z Mcenského Újezdu)
[1961] Samson
[1960] Niewinni czarodzieje (Nevinní čarodějové)
[1959] Lotna
[1958] Popiól i diament (Popel a démant)
[1957] Kanal (Kanály)
[1955] Ide do slonca (Jde ke slunci)
[1955] Pokolenie (Nezvaní hosté)
[1952] Kiedy ty spisz (Když spíš)
[1951] Ceramika ilzecka (Ilžská keramika)
[1950] Zly Chlopiec (Zlý hoch)