TRIER, Lars von

Biografie:

  nar. 30. dubna 1956  
  v Kodani, Dánsko

LARS VON TRIER se narodil 30. dubna 1956 v Kodani. Byl vychováván antiautoritativně a ukončil svou školní docházku před uplynutím sedmé třídy. Prostřednictvím svého strýce, dokumentaristy Borge Hosta, se začal velmi brzy zajímat o film. Ve 12 letech hrál v televizním seriálu pro děti Hemmelig sommer (Tajné léto, Thomas Winding, 1968). V 17 letech se poprvé bezúspěšně ucházel o studium na vysoké filmové škole. Místo toho se stal členem amatérského filmového klubu, který disponoval vlastním filmovým vybavením. Vznikly dva hodinové filmy, z nichž byl jeden pod vlivem Margueritte Durasové India Song (1975) s názvem Menthe - la bienheureuse (1979) kompletně natočen va francouzštině, kterou von Trier nehovoří. Zde poprvé experimentoval se zpětnou projekcí. V r. 1979 byl přijat na Den Danske Filmskole. Jeho absolventský film Obrazy osvobození (Befrielsesbilleder, 1982) se týkal ukončení německé okupace Dánska. Filmem Forbrydelsens element (Prvek zločinu, 1984) započal Trier trilogii Evropa. Závěrečný film této trilogie pod názvem Europa (1991) byl vyznamenán na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Také další filmy Breaking the Waves (Prolomit vlny, 1996), Idioti (Idioterne, 1998) a Dancer In the Dark (Tanec v temnotách, 2000) se staly velkými festivalovými a diváckými úspěchy. Lars von Trier žije v Kodani.
na začátek stránky

katalog filmů
režiséři

hlavní stránka

Filmografie:

[2005] Manderlay
[2003] Dogville
[2003] Fem benspaend, De (Pět překážek)
[2000] Dancer in the Dark (Tanec v temnotách)
[1998] Idioterne (Idioti)
[1996] Breaking the Waves (Prolomit vlny)
[1991] Europa (Evropa)
[1988] Epidemic (Epidemie)
[1984] Forbrydelsens element (Prvek zločinu)
[1982] Befrielsesbilleder (Obrazy osvobození)
[1981] Sidste detalje, Den
[1980] Nocturne
[1979] Menthe - la bienheureuse
[1977] Orchidégartneren