LYNCH, David

Biografie:

  nar. 20. ledna 1946  
  v Missoula, Montana, USA

Malíř a režisér, který se obratně pohybuje na hraně mezi komercí a uměním, patří mezi nejprovokativnější postavy současného amerického filmu. Možná právě proto je v Evropě populárnější než ve spojených státech.
Původně studoval výtvarné umění v Bostonu a v Philadelphii na Pensylvania Academy of Fine Arts, kde v roce 1966 poprvé použil krátkou filmovou sekvenci v kompozici Six Figures Getting Sick (Šesti osobám se navaluje). Druhý film realizovaný na akademii, The Alphabet (Abeceda, 1968), mu pomohl získat stipendium Amerického Filmového Institutu, kde v roce 1970 realizoval úspěšný krátký film The Grandmother (Babička) a získal také prostředky k uskutečnění svého celovečerního debutu Eraserhead (Mazací hlava, 1977). Bizarní černobílý film, jehož realizace trvala takřka 4 roky (s přípravnými pracemi dokonce šest let), získal zapřísáhlé odpůrce i příznivce a upoutal režiséra a producenta Mela Brookse natolik, že se rozhodl Lynchovi svěřit realizaci svého nového projektu Sloní muž (The Elephant Man, 1980). Kasovní úspěch filmové adaptace skutečného příběhu muže se znetvořenou hlavou, který žil v Anglii na konci minulého století, následoval naprostý propad dalšího filmu, megalomanské sci-fi Duna (Dune, 1984) v produkci Dina Di Laurentiise. Neúspěch vrátil Lynche podle jeho vlastních slov zpět k filmům, které chtěl doopravdy dělat. Rozruch vzbuzený projektem Modrý samet (Blue Velvet, 1986) si v ničem nezadal s reakcemi na jeho filmový debut. Následující titul Zběsilost v srdci (Wild at Heart, 1990) získal Zlatou palmu v Cannes a stal se tak dosud nejúspěšnějším Lynchovým titulem. Lynchův dosud největší projekt, seriál Twin Peaks (1989-1991), šokoval televizní diváky na celém světě. V kinech pak bylo uvedeno filmové pokračování televizního seriálu Twin Peaks (Twin Peaks: Fire Walk With Me, 1992).
Kromě filmové režie David Lynch příležitostně skládá hudbu a píše texty k písním, z nichž mnohé zazněly v jeho filmech, a designuje některé prvky svých filmových interiérů. Jeho obrazy, blízké tvorbě Francise Bacona, vystavovala řada galerií na celém světě.


na začátek stránky

katalog filmů
režiséři

hlavní stránka

Filmografie:

[2002] Rabbits
[2002] Darkend Room
[2001] Mulholland Dr. (Mulholland Drive)
[1999] Straight Story, The (Příběh Alvina Straighta)
[1997] Lost Highway
[1995] Lumiere et compagnie (Lumiere & spol.)
[1992] Twin Peaks: Fire Walk with Me
[1990] Wild At Heart (Zběsilost v srdci)
[1986] Blue Velvet (Modrý samet)
[1984] Dune (Duna)
[1980] Elephant Man, The (Sloní muž)
[1977] Eraserhead (Mazací hlava)
[1974] Amputee, The
[1970] Grandmother, The (Babička)
[1968] Alphabet, The (Abeceda)
[1966] Six Figures Getting Sick