KUBRICK, Stanley

Biografie:

  nar. 26. července 1928  
  v Manhattan, New York, USA
  zem. 7. března 1999  
  v Harpenden, Hertfordshire, Anglie

STANLEY KUBRICK se narodil 26. července 1928 jako syn lékaře v newyorské čtvrti Bronxu. V 18 letech již pracoval jako velmi ceněný fotograf pro magazín Look. Jeho režijním debutem byl dokumentární film o boxerovi Walteru Cartierovi The Day of the Fight (Den zápasu) a jím samotným produkovaný další krátký film Flying Padre (1951) o katolickém faráři, který svou obec v Novém Mexiku oblétává letadlem, se staly finančními propadáky. Své první filmy Fear and Desire (Strach a touha, 1953) a Killer's Kiss (Vrahův polibek, 1955), které režíroval, Kubrick ve své filmografii rád zamlčoval. Podle něj začíná jeho filmografie teprve v r. 1956 prvním filmem natáčeným v profesionálních podmínkách: The Killing (Zabíjení), gangsterské drama ze zákulisí koňských závodišť a poté Paths of Glory (Stezky slávy, 1957), mistrovsky natočené drama z I. světové války o zastřelení tří francouzských vojáků, kteří odmítli provést nesmyslný rozkaz svého důstojníka. 1959-1960 se pokusil se značným úspěchem o natočení výpravného historického velkofilmu Spartacus podle stejnojmenného románu Howarda Fasta, s Kirkem Douglasem, 1962 vytvořil filmový přepis bestselleru Vladimira Nabokova Lolita o citovém vztahu staršího muže k mladičké dívce, s Jamesem Masonem a Sue Lyonovou. Zfilmování Nabokovovy předlohy přineslo definitivní průlom. Ve stále větších časových odstupech natáčel nyní Kubrick filmy, které se v příslušných žánrech staly měřítkem věci. 1964 natočil v anglických ateliérech Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (Dr. Divnoláska aneb jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu), satirickou komedii o intrikách kolem možnosti rozpoutání atomové války, s Peterem Sellersem v trojroli. 1966-68 v Anglii natočil vědeckofantastický příběh 2001: A Space Odyssey (2001: vesmírná odysea), 1971 opět v Londýně pesimistická vize společnosti zítřka, ženoucí se jen za svými sobeckými zájmy a ignorující jakékoliv citové vztahy A Clockwork Orange (Mechanický pomeranč), podle románu Anthonyho Burgesse, s Malcolmem McDowellem, 1973-75 filmový přepis románu W. M. Thackeraye Barry Lyndon s Ryanem O'Nealem, Marison Berensonovou a Hardym Krügerem. Následují filmy The Shining (Osvícení, 1980), Full Metal Jacket (Olověná vesta, 1987) a nakonec zfilmovaná předloha A. Schnitzlera Eyes Wide Shut (1999), jejíž premiéry se Kubrick již nedožil. Po náročném míchání zvuku filmu Eyes Wide Shut zemřel 7. března 1999.
na začátek stránky

katalog filmů
režiséři

hlavní stránka

Filmografie:

[1999] Eyes Wide Shut
[1987] Full Metal Jacket (Olověná vesta)
[1980] Shining, The (Osvícení)
[1975] Barry Lyndon
[1971] Clockwork Orange, A (Mechanický pomeranč)
[1968] 2001: Space Odyssey, A (2001: Vesmírná odysea)
[1964] Dr. Strangelove (Dr. divnoláska)
[1962] Lolita
[1960] Spartacus (Spartakus)
[1957] Paths of Glory (Stezky slávy)
[1956] Killing, The (Zabíjení)
[1955] Killer's Kiss (Vrahův polibek)
[1953] Fear and Desire (Strach a touha)
[1953] Seafarers, The
[1951] Flying Padre
[1951] Day of the Fight