JARMUSCH, Jim

Biografie:

  nar. 22. ledna 1953  
  v Akronu, Ohio, USA

JIM JARMUSCH se narodil 22. ledna 1953. Vyrostl v industriálním městečku Akron v rodině úředníka a filmové recenzentky. V sedmnácti odešel do New Yorku, kde začal studovat literaturu a toužil se stát spisovatelem. Nevěděl, co dělat se životem, a tak se přihlásil ke studiu na filmové fakultě Newyorské univerzity, kam byl jako jediný přijat bez předchozích filmařských zkusšeností, jen na základě svých esejů a fotografií.
Svůj debut Trvalá dovolená natočil v roce 1980 jako absolventský film za 15 000 dolarů ze stipendia, které mělo pokrýt poplatky za studium. Rozvláčný snímek o šestnáctiletém mladíkovi, který bezcílně bloumá New Yorkem a hledá místo, jež bude lepší než to předchozí, se ale ve škole nelíbil stejně jako fakt, že jeho autor nezaplatil školné, takže Jarmusch nedostal diplom. "Později ale začali používat mé jméno k propagaci školy a já v jednom rozhovoru řekl, že to není fér, když se jim nelíbil můj absolvenťák a nedali mi diplom, tak mi ho nakonec poslali," popisuje své studijní peripetie.
Černá komedie Podivnější než ráj, příběh maďarské emigrantky Evy, jejího amerikanizovaného bratrance a jeho přítele, kteří spolu tupě zabíjejí čas, Jarmuschovi vysloužila Zlatou kameru na festivalu v Cannes. Publikum počátku 80. let, éry vznikající MTV a klipové kultury, však snímek zavrhlo jako velkou nudu. Jeho další film Mimo zákon, o trojici trestanců (Tom Waits, Roberto Benigni a John Lurie) připravujících útěk z vězení, obsahovala jedinou akční scénu, kterou nakonec Jarmusch z filmu vystřihl, takže výsledkem byla další konverzační komedie, v níž vyniká Benigniho postava se svou směšnou italskou angličtinou.
Další snímek Tajuplný vlak, trojice historek odehrávajících se v rodišti Elvise Presleyho, svede do podivného motelu japonský pár, který přijel navštívit rodný dům svého idolu, a čerstvě ovdovělou Římanku Luisu, která musí kvůli přeloženému letu někde přečkat noc. Film Noc na zemi se celý skládá z příběhů taxikářů z pěti světových metropolí. Nepřekonatelnou směs smutného a komického nabízí newyorská povídka o východoněmeckém cirkusáckém emigrantovi, který se živí jako taxikář, přestože neví, kde je brzda a kde je plyn.
V polovině 90. let se Jarmusch obrátil zpět k Americe a její kultuře a vzal si na mušku tradiční obraz Divokého západu. Mrtvý muž vypráví o úředníčkovi jménem William Blake (Johnny Depp), který v náhodné potyčce zastřelí člověka a stane se psancem. Na útěku mystickou krajinou Divokého západu potká indiána jménem Nikdo, který Blakea považuje za svého oblíbeného básníka a pomůže mu absolvovat magickou pouť do světa mrtvých. Hudbu k černobílé odyseji o životě a smrti napsal Neil Young, o jehož kapele Crazy Horse Jarmusch poté natočil celovečerní dokument Rok koně.
Od premiéry jeho posledního filmu Ghost Dog - Cesta samuraje uplynulo pět let, které režisér strávil dotáčením kraátkých filmů pro sérii Kafe a cigára, na níž začal pracovat už v roce 1986 a v roce 1993 za povídku "Někde v Kalifornii" získal na 46. MFF v Cannes Zlatou palmu za krátký film.
na začátek stránky

katalog filmů
režiséři

hlavní stránka

Filmografie:

[2003] Coffee and Cigarettes (Kafe a cigára)
[2002] Ten Minutes Older: The Trumpet (Dalších deset minut)
[1999] Ghost Dog: The Way of the Samurai (Ghost Dog - Cesta samuraje)
[1997] Year of the Horse (Rok koně)
[1995] Dead Man (Mrtvý muž)
[1993] Coffee and Cigarettes III (Káva a cigarety III - Někde v Kalifornii)
[1991] Night on Earth (Noc na Zemi)
[1989] Coffee and Cigarettes II (Káva a cigarety II)
[1989] Mystery Train (Tajuplný vlak)
[1986] Coffee and Cigarettes (Káva a cigarety)
[1986] Down by Law (Mimo zákon)
[1983] Stranger Than Paradise (Podivnější než ráj)
[1982] New World, The
[1980] Permanent Vacation (Trvalá dovolená)