HITCHCOCK, Alfred

Biografie:

  nar. 13. srpna 1899  
  v Leytonstone, Londýn, VB
  zem. 29. dubna 1980  
  v Los Angeles, Kalifornie, USA

Anglický a americký režisér, mistr napětí, vynikající vypravěč kriminálních a psychologických příběhů. Za víc než půl století své režijní práce vytvořil padesát čtyři filmů (kromě osmnácti dílů televizních seriálů), převážně thrillerů.
Hitchcock se narodil v Londýně a po maturitě pracoval jako bankovní úředník. Do různých časopisů kreslil karikatury, a tak se dostal ke kreslení filmových titulků. Později psal i scénáře, pracoval jako výtvarník a asistent režie. Debutoval anglicko německým koprodukčním filmem Bludiště lásky (1925), ale pro jeho další vývoj byl určující až třetí film Příšerný host (1927), napínavý příběh londýnského vraha z konce předminulého století. Kriminální drama udavačky s českou herečkou Anny Ondrákovou Její zpověď (1929) bylo prvním Hitchckovým zvukovým filmem a režisér v něm využil monoha na tu dobu neobvyklých kombinací obrazu a zvuku. Ve 30. letech v Anglii zdokonaloval své mistrovství v dílech, jejichž příběh je založen většinou na pronásledování. Taková jsou kriminální dramata Muž, který věděl příliš mnoho (1934) a Zmizelá žena (1938), špionážní drama 39 stupňů (1935). Režisér uměl skvěle vystupňovat atmosféru nejistoty a ohrožení, často pomocí zkratkovité montáže, jízdy kamery nebo pohybů předmětů, dokreslujících nejisté postavení hrdiny. V předvečer 2. světové války přesídlil Hitchcock do USA a do Anglie se vracel jen vyjímečně. Mezi jeho nejslavnější hollywoodské filmy 40. a 50. let patří příběh škrtiče žen Ani stín podezření (1943) a Provaz (1948), popis vraždy a jejího odhalení, natočený výhradně v dlouhých, několikasetmetrových záběrech. Hollywoodskému vkusu vyhovoval nejvíce příběh schizofrenika, do kterého se zamiluje psychoanalytička, Rozdvojená duše (1945). Pro jeho snové sekvence navrhoval dekorace surrealistický malíř Salvator Dalí. Neméně úspěšná byla i černá komedie o trampotách s ukrytím mrtvoly Potíže s Harrym (1955). V 60. letech Hitchcock vycházel často při motivování zločinů svých hrdinů z Freudem popsaných patologických jevů v duševním životě člověka, motivovaných zážitky z dětství. Platí to pro ženskou hrdinku v Závrati (1958) i pro nenápadného muže, který vraždí, aby uchoval v tajnosti smrt své matky, v Psycho (1960). Snad divácky nejpůsobivější je horor o útoku ptactva na americké městečko Ptáci (1963), natočený podle povídky Daphne du Maurierové. Poněkud smutnou kapitolou Hitchcockovy tvorby jsou některé špionážní filmy, které tento konzervativní gentleman zaměřil proti socialistickým zemím, ať již Roztržená opona (1966), Topaz (1969) o kubánské krizi či jeho poslední film Krátká noc (1979). Svým dílem však bezpochyby rozhodujícím způsobem ovlivnil vývoj několika žánrů filmového napětí.
















na začátek stránky

katalog filmů
režiséři

hlavní stránka

Filmografie:

[1979] Krátká noc
[1976] Rodinné spiknutí
[1972] Zběsilost
[1969] Topaz
[1966] Roztržená opona
[1964] Marnie
[1963] Ptáci
[1962] "Alfred Hitchcock Hour, The"
[1960] Psycho
[1959] Na sever severozápadní linkou / Směr severo severozápad
[1959] "Startime"
[1958] Vertigo (Závrať)
[1957] "Suspicion"
[1956] Muž, který věděl příliš mnoho
[1956] Nepravý muž
[1955] Chyťte zloděje
[1955] Potíže s Harrym
[1955] "Příběhy Alfreda Hitchcocka"
[1954] Okno do dvora
[1954] Vražda na objednávku
[1953] Zpovídám se
[1951] Cizinci ve vlaku
[1950] Hrůza na jevišti / Tréma
[1949] Pod obratníkem Kozoroha
[1948] Provaz
[1947] Případ Paradineová
[1946] Pověstný muž
[1945] Rozdvojená duše
[1945] Watchtower Over Tomorrow
[1944] Aventure malgache
[1944] Bon Voyage
[1944] Záchranný člun
[1943] Ani stín podezření
[1942] Sabotér
[1941] Pan Smith s manželkou
[1941] Podezření
[1940] House Across the Bay, The
[1940] Mrtvá a živá
[1940] Zahraniční dopisovatel
[1939] Jamaica Inn
[1938] Zmizelá žena
[1937] Mladý a nezkušený
[1936] Sabotáž
[1936] Secret Agent
[1935] 39 Steps, The
[1934] Muž, který věděl příliš mnoho
[1933] Waltzes from Vienna
[1932] Number Seventeen
[1932] Rich and Strange
[1931] Boj na nůž
[1930] Elastic Affair, An
[1930] Juno a páv
[1930] Mary
[1930] Proces Mary Baringové
[1930] Radio revue
[1929] ...a neuveď nás v pokušení
[1929] Její zpověď
[1929] Sound Test for Blackmail
[1928] Farmářova žena
[1928] Rozmary bohaté ženy
[1927] Žena se špatnou pověstí
[1927] Na šikmé ploše
[1927] Příšerný host
[1927] Světový šampion
[1926] Mountain Eagle, The
[1925] Bludiště lásky
[1923] Always Tell Your Wife
[1922] Number 13