FORMAN, Miloš

Biografie:

  nar. 18. února 1932  
  v Čáslavi, Československo

MILOŠ FORMAN přišel na svět v r. 1932 v malém českém městě Čáslav. Po německé okupaci Československa jsou jeho rodiče uvězněni. Jeho matka je v r. 1943 zavražděna v Osvětimi, otec v Buchenwaldu. Miloš Forman vyrůstá u příbuzných a po dětských domovech. K jeho spolužákům patří Václav Havel a pozdější režisér Ivan Passer. Forman studuje na pražské filmové škole FAMU. Již jeho první celovečerní film Lásky jedné plavovlásky (1965) je nominován na Oscara. Po porážce Pražského jara v r. 1968 se Forman zpět do Československa nevrací. I přes dobré kritiky nepředstavuje jeho první americký film Taking Off (1971) komerční úspěch. Od celosvětového úspěchu filmu One Flew Over the Cuckoo's Nest (Přelet nad kukaččím hnízdem, 1975), který v r. 1976 získává pět Oscarů, patří Forman mezi nejúspěšnější režiséry své generace. Od sedmdesátých let ma Forman americké státní občanství.
na začátek stránky

katalog filmů
režiséři

hlavní stránka

Filmografie:

[1999] Man on the Moon (Muž na Měsíci)
[1996] The People vs. Larry Flynt (Lid versus Larry Flynt)
[1989] Valmont
[1984] Amadeus
[1981] Ragtime
[1979] Hair (Vlasy)
[1975] One Flew Over the Cuckoo's Nest (Přelet nad kukaččím hnízdem)
[1973] Visions of Eight (Viděno osmi)
[1971] Taking Off
[1967] Hoří, má panenko
[1965] Lásky jedné plavovlásky
[1964] Černý Petr
[1963] Kdyby ty muziky nebyly
[1963] Konkurs