ALMODÓVAR, Pedro

Biografie:

  nar. 25. září 1951  
  v Calzada de Caltrava, Ciudad Real,
  Castilla-La Manche, Španělsko

PEDRO ALMODÓVAR se narodil 24. nebo 25. září, jako rok narození se udávají léta mezi rokem 1949 až 1951. Místem narození je Calzada de Calatrava v kraji La Mancha. V r. 1959 ho rodiče, provozující benzinovou pumpu, poslali do internátu, řízeného františkány a salesiány. Později tvrdí Almodóvar, že se jako dvanáctiletý označoval za nihilistu. Filmy, jakým byla bitva Paul Newman - Elisabeth Taylorová v díle Cat on a Hot Tin Roof - Kočka na rozpálené střeše (Richard Brooks, 1958), na něž patres doprovázeli své žáky, ho prý v tom utvrdily. Návštěvy kina v době pobytu v internátu v něm zanechaly podstatnou stopu. V r. 1968 se Almodóvar stěhuje do Madridu. Následujících dvanáct let si vydělává na živobytí u španělské telefonní společnosti a poznává underground španělské metropole. Po práci píše komiksové scénáře a začíná natáčet na super 8mm materiál a staví dějiny filmu na hlavu. Když 20. listopadu 1975 umírá Franco, patří Pedro Almodóvar k vůdčím hlavám movida madrileňa - madridského undergroundového hnutí, které srdnatě přejímalo britský punk a mísilo se se všemi dalšími výrazovými formami subkultury. Pro časopis této undergroundové scény nesoucím název La Luna vynalezne sexem posedlou sloupkařku Patty Dyphusovou, která sděluje svým čtenářům pravidelně novinky ze světa subkultury. Herečka Carmen Maurová podporuje tento talent, který si stále ještě přivydělává u španělské společnosti Telefónica, kvůli tomu, aby psal filmové scénáře. Film Pepi, Luci, Bom y Otras Chicas del Montón - Pepi, Luci, Bom a ostatní dívky z party (1980), vznikající za nesmírně obtížných produkčních podmínek, se dostává po ročním natáčení do kin a stává se hitem tohoto kulurního prostředí. Mezinárodní pozornost, jež provází umělce madridské movida, podpoří Almodóvara, jehož filmy si rychle získávají profesionální kvalitu a jsou i komerčně úspěšnější. Qué He Hecho Yo Para Merecer Esto ?!! - Co jsem komu udělala? (1984) se stává i přes zdrcující španělskou kritiku jeho prvním mezinárodním úspěchem. Za film Todo Sobre Mi Madre - Vše o mé Matce (1999) obdrží Almodóvar v r. 2000 svého prvního Oscara. Když se setkává s tehdejším americkým prezidentem Billem Clintonem, představuje mu parafrázi výroku Johna Forda: "Jmenuji se Pedro Almodóvar. Točím 90minutové filmy."
na začátek stránky

katalog filmů
režiséři

hlavní stránka

Filmografie:

[2004] Mala educación, La (Špatná výchova)
[2002] Hable con ella (Mluv s ní)
[1999] Todo sobre mi madre (Vše o mé matce)
[1997] Carne trémula (Na dno vášně)
[1995] Flor de Mi Secreto, La (Květ mého tajemství)
[1993] Kika
[1991] Tacones Lejanos (Vysoké podpatky)
[1990] Átame! (Spoutej mě!)
[1988] Mujeres Al Borde de un Ataque de Nervios (Ženy na pokraji nervového zhroucení)
[1987] Ley del deseo, La
[1986] Matador
[1984] Qué He Hecho Yo Para Merecer Esto ?!!(Co jsem komu udělala?)
[1983] Entre Tinieblas (Černá roucha)
[1982] Laberinto de Pasiones (Labyrint vášní)
[1980] Pepi, Luci, Bom y Otras Chicas del Montón (Pepi, Luci, Bom a ostatní dívky z party)
[1978] Folle... Folle... Fólleme Tim!
[1978] Salomé
[1977] Sexo Va, Sexo Viene
[1976] Muerte en la Carretera
[1976] Sea Caritativo
[1975] Blancor
[1975] Caída de Sódoma, La
[1975] Homenaje
[1975] Sueńo, o la Estrella, El
[1974] Dos Putas, o Historia de Amor Que Termina en Boda
[1974] Film Político